Geleneksel Fin hamamları olan saunalar, yüksek sıcaklık seviyelerinde tutulan, kullanım konforu ve nem kontrolü amacıyla ahşap kaplamalar ile tasarlanan sıcak hava banyosu kullanımlı odalardır. Genel olarak ısı aralık değerleri 40 ile 90°C aralığında olup tavan değeri 100°C yi aşabilir, ancak nem oranının %5-10 derece arasında olması, bu sıcaklığı kısa sürelerle dayanılabilir kılmaktadır. Bu sebeple, sauna taşları üzerine dökülen su, nemi arttırarak sıcaklık hissinin artmasına sebep olmaktadır. Saunalar terleme ile vücuttan toksinleri atma amacı ile kullanılmakta ve gözeneklerin açılması ile cilde genç ve dinç bir görünüm verdiği ve kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir. Solunum yollarının düzenli çalışmasına yardımcı olmakta, kalbe ve dolaşım sistemine yük bindirmeden antrenman yaptırmaktadır. Kısaca pasif ve oturur konumda iken yorulmadan metabolizmayı hızlandırmakta ve tuz yerine su ağırlıklı terleme ile arındırmaktadır. Bu kadar sağlıklı olduğundan bahsedilen bir uygulamanın, farkında olduğunuz veya olmadığınız olası rahatsızlıklar doğrultusunda risklerini irdelemek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Saunanın tüm faydaları ve detaylı kullanım bilgileri basit bir web taraması ile ulaşabilir olduğundan saunalar için ürünlere ve uygulamalarına geçelim.
Sauna kaplaması için sıcaklığa dayanım ve konfor amacıyla yalnızca yüksek dayanımlı, düşük reçineli, bu amaç için piyasaya sürülmüş ahşap ürünler kullanılmaktadır. Fin Ladini ve Fin Çamı, özel olarak seçilmeleri şartı ile bu amaç için mükemmel özelliklerine sahiptir. Oturma elemanları ve sırt-baş desteklerinde ise kıymıksız yapısı ve ısı tutmaması doğrultusunda konfor sağlama özelliği nedeniyle yine amaca yönelik mükemmel bir ürün olan Afrika kökenli Abachi ağacı özellikle tercih edilmektedir. Kimyasal işlem görmüş ve yüksek reçineli ağaçlar, sauna uygulamalarında sağlık açısından çok riskli olup, kullanılmamalıdır. Ortam şartları için özel olarak tasarlanıp üretilen sauna aksesuarları ile şık dokunuşlarla saunanızı tamamlayabilirsiniz.
Sauna sistemlerinde tüm elemanlar önem arz etmesine karşın sauna ısıtıcıları saunanızın kalbidir. Uygulanacak sauna için yeterli güçte ve yeterli verimde olmalıdır. Isıtıcı, üzerindeki volkanik taşları ısıtmakta, hava akımı ile sauna içerisine sıcaklığı yaymaktadır. Sauna taşları ise, özel volkanik taşlardan titizlikle seçilerek sunulmakta, ısıtıcının devreye girip çıktığı aralıklarda homojen bir ısı yayılımı sağlamakta, üzerine dökülen su ile buhar oluşturmakta böylece nem oranını arttırmaktadır.
Sauna uygulamalarında dikkat edilmesi gereken nokta ise, tüm sauna sisteminin tekniğine uygun olarak ve titizlikle yapılması, havalandırmaların yeterli olarak karşılanması ve kullanılan tüm donanımların ilgili standartlara, tekniklere ve üretim esaslarına uygun olması gerekliliğidir. Saunalar da yüzme havuzları gibi teknik alanlardır. Saunalarda malzeme, ısıtıcı seçimleri, havalandırma çözümleri, izolasyonu, uygulaması ve kullanımı bir bütündür. Tercih edilen ürün ve donanım kalitesi ile planlama ve uygulamasında titiz davranıldığında, uzun süre konforlu, bilinçli, verimli ve güvenli kullanılmaları sağlanır. Sauna uygulamaları ve kullanımı ile ilgili detaylı bilgileri, “Sauna Teorisi” sayfalarımızda bulabilirsiniz.