Havuz Kimyasalları

Bir havuz sahibi ve kullanıcısı olarak güzel, berrak, pırıl pırıl bir su görmek isteriz. Ancak, başlangıçta bile idealden uzak olabilen su kalitesine çevresel etkenler ve kullanımdan kaynaklanan sorunlar eklendiğinde, su kalitesi zamanla bozulmaya başlar. Suyun normal, sağlıklı değerlerine getirilmesi, günlük çok basit test ve kontrol sonuçları doğrultusunda kimyasalların devreye girmesi ile yapılır. Kimyasal kullanımı manüel veya ideal olarak otomatik kontrol-dozajlama sistemleri ile yapılmaktadır. Havuz bakımını kısaca inceleyelim,

  • Havuz pompa ve filtreniz ile varsa klorinatörünüzün iyi bir akışa sahip olduğundan emin olun, sisteminizi günde 8 saat veya daha fazla çalıştırın. Yüzer tortu/yaprak gibi unsurları havuzdan temizleyin. Suyu test edin. Öncelikli olanlar pH ve serbest klor değerleridir. Aşağıdaki seviyeler, suyunuzu kristal berraklığında tutmak için uygun değerleri sunmaktadır.,

pH                               7,2-7,6 PPM
Serbest Klor                1,0-3,0 PPM
Toplam Alkalinite        80-150 PPM

  • Kimyasal işlemler için ilk adım, dengeleyicilerdir. pH seviyesi 7,2 ~ 7,6 aralığının dışında ise, havuz kimyasallarının etkinliği büyük oranda azalacaktır. pH seviyesi haftada en az 3 kez kontrol edilmeli ve normal seviyelere gelmesi için pH(-) düşürücü ve pH(+) yükseltici ile işlem yapılmalıdır. Eğer havuz pH seviyenizi sabit tutmakta zorlanıyorsanız, toplam alkalinite değerlerini ölçerek uygun seviyeye getiriniz. pH seviyesinin uygun olması, kimyasal kullanma ihtiyacını azaltacak ve gözlerdeki yanma ve kızarıklık gibi problemlerin önüne geçecektir. Yüksek pH, bulanık su ve düşük klor etkinliği, düşük pH ise, cilt ve göz rahatsızlıkları ile metal ekipmanlarda korozyona imkan verecek bir ortamın işaretleridir.
  • Sonraki adım: Sterilizasyon. Temiz, bakterilerden arınmış bir havuz suyu içindir. Klor, sterilizasyon için kullanılan en yaygın ve etkili kimyasal olup sürekli uygun değerlerde olmalıdır.
  • Şoklama: Havuzun kullanımına bağlı olarak veya atmosferik yolla yabancı ve organik madde birikmesi arttıkça (örneğin: ter, üre, güneş yağı, saç spreyi, havadan taşınan tortular) bunlar sudaki kloru bağlayarak serbest klorun düşmesine ve sterilizasyon etkinliğinin azalmasına sebep olurlar. Bu durumda anlık ve belirli oranlarda yüksek klorlama yapılarak havuz dinlendirilir ve tortuların okside olarak bertaraf edilmesi sağlanır. Ayrıca şoklama inatçı yosun türlerinde çözüme yardımcı olur. Hava durumuna bağlı olmakla birlikte, yaz mevsiminde havuzlarda en azından 2 haftada bir şoklama işlemi yapılmalıdır. Şoklama işlemi esnasında havuz kullanılmaz ve su değerlerinin uygun aralıklara dönmesi beklenir.
  • Yosunla savaş: yosuna karşı yapılacak en etkin savaş, başlamasına hiç izin vermemektir. Konsantre yosun öldürücüler, yosun oluşumunu önleme amaçlı da kullanılmalıdır. 
  • Parlatıcılar, filtre  ve yüzey temizleyiciler gibi diğer kimyasallar havuz bakımını kolaylaştırmak ve su kalitesini arttırmak amacıyla yardımcı olacak ürünlerdir.

Tüm havuz kimyasalları ürünlerimiz “TC Sağlık Bakanlığı” onaylı olup, içeriği tamamen saflaştırılmış kimyasallardan oluşan çok yüksek kaliteli ürünlerdir. Havuzunuzda leke yapmaz, suyu bulandırmaz ve köpürmez. Sıvı kimyasallarımız belirsiz markaların aksine sulandırılmadan ve konsantre olarak sizlere sunulmaktadır. Otomatik ve kendi kendine işleyen bir sistem kurmuş olsanız dahi, havuz suyunuzu günlük basit işlemlerle yakın takip ederek bakım işiniz kolaylaşacaktır, unutmayalım havuzlar yorulmak değil, dinlenmek içindir. Kimyasallar ile ilgili olan, merak ettiğiniz görevleri ve dozajları ile ilgili açıklamaları, ürün detay sayfaları ve “havuz teorisi” sayfalarımızda geniş olarak bulabilirsiniz. Öncelikle, havuz kimyasalları kullanılmadan önce bilinmesi ve tamamen ciddiyetle akılda tutulması gereken çok önemli noktaları belirtmek ve tekrar hatırlatmak istiyoruz.

Lütfen havuzunuza dozajlama yaparken koruyucu gözlük, lastik eldiven ve iş elbiseleri kullanınız. Kimyasallar, suya eklenerek kullanılmalıdır, asla asit ve kimyasallara su eklemeyi denemeyiniz. Plastik bir kapta ölçüm yaparak havuza ekleyiniz. Toz veya granül haldeki ürünleri havuza eklemeden önce mutlaka bir kapta su ile eritip havuza dökünüz. Havuz kimyasallarını asla havuz suyu dışında birbirine karıştırmayınız. Uygun havalandırma yaptığınıza dikkat ediniz. Kimyasalların eklenmesi arasında havuz suyuna eşit olarak dağılmalarına yetecek kadar süre tanıyınız. Hidroklorik asit, herhangi bir klor bileşiği ile reaksiyona girerek zehirli gaz açığa çıkartır ve insanların bu gaz için hayati sınırı sadece 1 saat için 150 ppm’dir. Klor gazı, aynı oksijen gibi yanmayı desteklemektedir ve havuz teknik mahallerinizde bu gazın birikmesi yangına veya patlamaya sebep olabilir. Klor ve asit, ciltte yanmalara ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Saklama sırasında birbirlerine karışma, dökülme ve çocukların erişmesi ihtimaline karşı lütfen dikkatli olunuz ve Tüm kimyasallarınızın okunaklı ve silinemez şekilde etiketlendiğinden emin olunuz. Havuz kimyasalları kullanımı çok dikkat isteyen ciddi bir iştir ve bu tür güçlü kimyasallara gerekli saygı ve özen ile yaklaşılmalıdır. Havuz kimyasalları kullanımında ne yaptığınızdan emin değilseniz, lütfen hiçbir şey yapmayınız ve bize veya diğer profesyonellere danışınız, sizlere yardımcı olmaktan çekinmeyeceklerdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir